Πόσο αξιόπιστες είναι οι ειδήσεις που παρουσιάζονται στα online portals;

Drag to rearrange sections
Rich Text Content
Στην εποχή της ενημέρωσης, οι πληροφορίες είναι πιο προσιτές από ποτέ. Με ένα απλό click, μπορούμε να βρούμε σε ειδήσεις από όλο τον κόσμο, από αξιόπιστες και καταξιωμένες πηγές πληροφοριών, αλλά και από λιγότερο αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, όπως τα online portals.

Τα πλατφόρμες online αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την ενημέρωση των πολιτών για τα τελευταία νέα. Προσφέρουν μια ποικιλία ειδήσεων από διεθνώς, καθώς και τοπικές ειδήσεις. Ωστόσο, η αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύονται στα online portals είναι διάφορη.

Εμφανίζονται ποικίλοι παράγοντες που επηρεάζουν αξιοπιστία των ειδήσεων που αναρτώνται στα online portals. Ένας παράγοντας είναι η προέλευση των ειδήσεων. Οι ειδήσεις που πηγάζουν από αναγνωρισμένες πηγές, όπως τα κλασικά μέσα ενημέρωσης, είναι γενικά πιστότερες από τις ειδήσεις που προέρχονται από λιγότερο αξιόπιστες πηγές, όπως τα online portals που δεν έχουν διαπιστευμένους δημοσιογράφους ή που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές της δημοσιογραφίας.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στην αξιοπιστία των ειδήσεων είναι η επιστημονική ακρίβεια της έρευνας που έχει γίνει για την παραγωγή τους. Οι ειδήσεις που βασίζονται σε ενδελεχή έρευνα είναι γενικά πιο αξιόπιστες και ακριβείς από τις ειδήσεις που βασίζονται σε επιδερμική έρευνα ή που δεν προσανατολίζονται σε καμία έρευνα.

Τέλος, η αξιοπιστία των ειδήσεων επηρεάζεται και από τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώνονται. Οι ειδήσεις που παρουσιάζονται με αμερόληπτο τρόπο και που παρέχουν πλήρη ενημέρωση είναι γενικά πιο αξιόπιστες από τις ειδήσεις που παρουσιάζονται με υποκειμενικό τρόπο ή που παραλείπουν σημαντικές πληροφορίες.

Κατά την άποψη της μιας εξέτασης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι ειδήσεις που δημοσιεύονται στα πλατφόρμες online είναι συνολικά λιγότερο αξιόπιστες και έγκυρες από τις ειδήσεις που παρουσιάζονται στα κλασικά κανάλια ενημέρωσης. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ειδήσεις που αναρτώνται στα διαδικτυακά portals είναι περισσότερο πιθανό να είναι ανακριβείς, να είναι προκαταληπτικές ή να παραπληροφορούν.

Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι οι ειδήσεις που αναρτώνται στα διαδικτυακά portals είναι πιο πιθανό να είναι ανακριβείς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δημοσιογράφοι στα πλατφόρμες online συχνά δραστηριοποιούνται υπό πίεση για να παράγουν ειδήσεις χωρίς καθυστέρηση και επιτυχώς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λάθη.

Τα παραπλανητικές ειδήσεις αποτελούν μια ιδιαίτερη απειλή για την αξιοπιστία των ειδήσεων που παρουσιάζονται στα διαδικτυακά portals. Τα fake news είναι ανακριβείς ειδήσεις που δημιουργούνται για να προκαλέσουν σύγχυση. Τα fake news μπορούν να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως να παραπλανήσουν το κοινό ή να παραμορφώσουν την κοινή άποψη σχετικά με τις εκλογές.

Ο κόσμος μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, εξετάζοντας την αξιοπιστία των ειδήσεων που διαβάζουν. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν για να επιτύχουν αυτό, όπως:

Να εξακριβώσουν την πηγή των ειδήσεων. Είναι η πηγή αξιόπιστη πηγή;
Να επιβεβαιώσουν αν η είδηση έχει επικυρωθεί από άλλες αξιόπιστες και επικυρωμένες πηγές.
Να ελέγξουν αν η είδηση περιέχει υπερβολικές ή προκαταληλυμένες δηλώσεις.
Εάν η είδηση μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα είναι ψεύδος.
Είναι αναγκαίο να ενημερωνόμαστε σχετικά με τα σημάδια των fake news, ώστε να εξαιρούμε να τα ανιχνεύσουμε και να τα απορρίπτουμε.

Τελικά, η αξιοπιστία των πληροφοριών που αναρτώνται στα διαδικτυακές πύλες είναι ποικίλη. Οι ενημερώσεις που πηγάζουν από αξιόπιστες πηγές, που στηρίζονται από σφαιρική έρευνα και που παρουσιάζονται με αντικειμενικότητα είναι γενικά πιο αξιόπιστες. έκτακτη είδηση Ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τα ενδείξεις των ψευδών ειδήσεων, ώστε να μπορούμε να τα εντοπίσουμε και να τα απορρίπτουμε.
rich_text    
Drag to rearrange sections
Rich Text Content
rich_text    

Page Comments

No Comments

Add a New Comment:

You must be logged in to make comments on this page.